“Els bons estàvem condemnats a morir-se de gana, amb la benedicció de Déu, això sí”
Sinopsi:
En Guillem és un noi català, fill de pagesos. Al començament del segle XIV, ser pagès no és gens fàcil. En Guillem ho sap i no li agrada gens el futur que l’espera. Agosarat i ambiciós de mena ja de ben petit, buscarà la seva oportunitat. La trobarà en un viatge que fa a Barcelona amb el seu pare i la seva germana. Descobri rà que més enllà hi ha tot un món. I vol anar-lo a cercar. Li dol haver de deixar la família, però ho té ben decidit malgrat l’oposició del seu pare, que no vol que sigui un soldat.Amb onze anys, i ajudat pel seu oncle Grau, partirà cap a Orient com a almogàver. Coneixerà Ramon Muntaner, Roger de Flor i els grans cabdills de la Companyia Catalana. Iniciarà, d’aquesta manera, una existència perillosa, però plena d’aventures, on l’amistat i la noblesa van de bracet amb la cobdícia i la traïció
Valoració:
Acosta la història, en concret els Almogàvers, Roger de Flor, Ramon Muntaner, entre d'altres i ens la fa veure de la mà d'un nen d'onze anys.
Molt ben documentada no tan sols a nivell històric sinó en la vida quotidiana de pagesos del segle XIV (vestits, costums...), fins al mínim detall: distàncies en llegües, preus en sous, estris de cuina, de guerra, etc.
Com ens té acosutmats l’autora, personatges versemblants que, salvant distàncies, te'ls trobes a l'escala.
Fàcil de llegir i amb un
vocabulari molt ric i variat. Hem de suposar que aquesta facilitat per llegir-la, és inversament proporcional a la feina de l’autora per escriure-la. Més que recomanable.
Per aprofundir:
Itinerari de lectura de Joan Pinyol amb llibres de Maria Carme Roca.
2 Comentaris
Moltes gràcies, Manel Aljama, per la ressenya. I sí, molta feina. El repte més gran va ser ficar-me dins de la pell d'un nen-soldat. Però un cop vaig estar convençuda de la història que volia explicar, la vaig escriure a raig.
ResponEliminaAgraït per la lectura, agraït per l'escriptura ;-)
EliminaPer causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.