El pas fronterer de Le Perthus va ser el testimoni de l’allau de més de mig milió de persones (més de la meitat civils) entre finals de gener i el 9 de febrer de 1939.
Les paraules que descriuen tot allò són ben poques: fred, desolació, allau, fam, set, incertesa, por, obtenir francs, desfer-se de roba, joies, records...
Entre els autors i familiars que van creuar en el bibliobús de la Institució de Lletres Catalanes
Francesc Trabal i la seva dona, Antoniette des Bordesvielles, el seu germà, Josep Maria Trabal, i la seva mare, Emília Benessat; Joan Oliver i la seva dona, Conxita Sellarès; Mercè Rodoreda i Armand Obiols, que deixaven les seves parelles i els seus fills; Lluís Montanyà; Cèsar August Jordana, la seva dona, Aurora Benet, i els seus fills, Joan i Núria Jordana, i, per últim, Miquel Joseph.
Pau Vila, Xavier Benguerel i la seva dona (que van deixar els seus dos fills, que retrobarien a Perpinyà mesos després), Domènec Guansé, Sebastià Gasch, Alfons Maseras, Josep Roure Torent i un familiar; Magí Murià, la seva dona i els seus fills Anna i Jordi, i Ramon Vinyes.
Font:
http://www.elpuntavui.cat/article/2-societat/5-societat/716999-la-fugida-dels-escriptors.html
Foto: ARXIU: Grup d'escriptos a Roissy-en-Brie, l'octubre de 1939. D'esquerra a dreta, Magí Murià, Obiols, Rodoreda, J. Murià, Mercè Casals, Bartra, A. Murià i A. Romaní.
0 Comentaris
Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.