Una conferència, necessària, ben documentada, coherent, interessant i que es va fer curta
Amb la reflexió sobre la similitud entre els atacs que s’han fet i què encara es fan contra el poble català i els corresponents al poble jueu, tot demostrat amb exemples d’hemeroteca.
És una sort, que conservem les hemeroteques on podem consultar, per exemple, les “perles” que dedicava la premsa espanyola de principi del segle XX al catalanisme de llavors, comparant en tot moment el poble català amb el poble jueu, en el pitjor sentit.
La ponent, hi afegí dades històriques tots sabem: el progom de 1391 i l’expulsió de 1492. Però, també hi donà un punt de vista diferent a dos fets importants i prou coneguts: la decadència de les lletres catalanes i el mite de Sepharad, sí, mite pel que fa la tan repetida espanyolitat del poble expulsat. Així, la conferenciant demostra la importància del poble jueu en la cultura catalana, la més que probable censura en un fet tan estrany com la “decadència” de les lletres catalanes en una ciutat que tenia les millors impremtes a mans de jueus obligats a convertir-se… I ens va parlar del què sospitàvem, el poble expulsat no era pas un grup homogeni, hi havia jueus amb el ritus català. Sort tenim que està documentat. A Tessalònica i a Roma. Va existir fins la IIGM. Amb aquesta nova llum es pot deduir amb claredat la importància del poble jueu en la cultura catalana, tot un llegat que cal preservar. Ja sabem, qui perd els arrels, perd la identitat.
Conferència organitzada per Àgora Quàntica a càrrec de Mòriah Ferrús.
Conferenciant: @Moriah Ferrús (https://twitter.com/MoriahFerrus)
Lloc i data: Ateneu de Barcelona, 13 de febrer de 2019
0 Comentaris
Per causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.