El techday


Als llocs de treball que tenen la categoria de «qualificats» acostumen a fer la guitza de manera sistemàtica amb suposats beneficis de la seva categoria i qualificació. Amb l’excusa de crear sinergies entre companys, proveïdors i clients fan estades de cap de setmana en cases rurals o llocs turístics. El suposat esbarjo se’n va en orris perquè l’agenda de cap de setmana està molt atapeïda presentacions, valoracions, plans de treball... I al dinar? Més del mateix: cal pressionar al senyor X o parlar amb Z. En quant a l’oci? L’oci consisteix en totes les formes inimaginables d’esport i beguda: des de billar fins a muntar a cavall o fer tennis. Tot menys descansar o llegir per pensar. Això, cal que no pensem. Aquestes estades s’assemblen tant aquelles trobades de vendes o de multipropietat amb la música a tot drap i el senyor del micròfon que no para de dir: «Vinga vinga, que hem decidit ser rics!»
Amb la crisi i la reducció de marges, aquestes estades han quedat com a un dia especial. Les consultores del sector tecnològic l’anomenen «Techday». Però en realitat és el mateix que les jornades, però concentrat en un sol dia i en comptes de dinar, ens trobem canapès o croissants congelats i begudes gasoses. El que no canvia és el tema de les presentacions i l’adoctrinament que fa el gerent amb els seus discursos.
Tot això ens ha vingut importat dels Estats Units i és calcat a l’adoctrinament que fan les sectes que per cert, també venen d’allà. Allà deuen funcionar, aquí no tant. I és que no hi res pitjor que els imitadors sense rigor. Tot plegat a l’alçada d’una pel·lícula de Berlanga o si més no d’Ozores.
És fàcil de detectar el frau. Sobretot en les paraules en anglès, que esdevenen tecnicismes sense sentit en boca d’aquest directius de pa sucat amb oli. Un exemple: vaig començar fent «hot line» i els contractes per a fer aquest servei s’anomenaven «contractes de manteniment» (finals dels vuitanta fins a mitjan noranta), més tard, «contractes de suport» i ara, el nou invent: «servicios gestionados». És el mateix, però qui inventa metodologies li agrada crear nous conceptes (sic) i així tenir entretinguts als pallussos. El que abans era una «Gestió Integrada» va esdevindre un ERP (acrònim d’Enterprise Resource Planning) i més tard, CRM (Customer Relationship Manager) i demà? Amb l’experiència acumulada durant tots aquests anys (vaig començar al 1989) només puc dir que s’ho confitin, que no m’interessa que ja m’han pres el pèl durant molts anys i que no participaré mai més en aquests techdays o com vulguin dir-los. 
© Manel Aljama (agost de 2019)

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris