Bust de Colom en Roma foto Photo by Blaz Erzetic on Unsplash |
Fa uns anys, l’INH (Institut de la Nova Història) va reobrir la polèmica sobre l’origen de Colom. Dic reobrir, perquè no van ser ells els primers a proposar que Colom va ser català. La proposta de l’INH va trobar molts detractors, dins i fora de Catalunya. Aquest article no pretén defensar per res l’INH, sí que vol puntualitzar els forats i incongruències de mida de camp de futbol que té el relat acceptat pels acadèmics. No sóc llicenciat en història i sí que sóc un estudiós de la història, del tractament de dades i de la lògica.
En els darrers mesos, han aparegut com bolets diversos articles i llibres fets per acadèmics defensant la “veritable” història. Penso, i és una opinió particular, que no tenen un altre propòsit que carregar-se l’INH. Els acadèmics, Lluny de defensar la seva proposta, el que fan és desacreditar el contrincant i ja sabem en quin nivell de l’escala d’argumentació es troben:
Piràmide de l'argumentació de Paul Graham (c) Contenido Selecto |
Hem de tenir present que el discurs que Colom era d’origen genovès, probable teixidor, com a molt un burgès i no pas un noble, agafem aquesta dada que és molt important, surt si no m’erro al segle XIX amb la unificació d’Itàlia.
També hem de tenir present, que únicament podem provar de manera fefaent poc més de dos segles, posem des de la Revolució Francesa (1789), segle XIX amb l’aparició de la premsa lliure i sense censura de cap església, el segle XX i el que portem del segle XXI. Tota la resta del temps històric és com dubtós. Els acadèmics confien en fonts que sovint han estat els mateixos copistes que traduïen de mala manera la Bíblia del grec al llatí. Però això serà objecte d’un altre article.
Si algú no veu clar el que dic, poso un exemple ben clar. Emperador Còmode (segle I de l’Era Cristiana). Va tenir una esclava que es deia Màrcia. Fins aquí la dada. S’accepta que l’esclava Màrcia era cristiana. Alarma! Quina és la font? La font que Màrcia (segle I) era cristiana, està en un document del segle XI. Així funcionen els acadèmics de la història. Cal posar més exemples? Crec que no. Anem pel cas Colom.
Sentit Comú
Matrimoni
Cristòfol Colom es va casar amb Beatriz Moniz Perestrello, filla d’un capità templer el 1479. Si apliquem la lògica i el sentit comú tindrem que la filla d’un cap dels templers només es pot casar amb algú que sigui, primer noble, del mateix rang o superior i per descomptat, també templer. Els templers van sobreviure a Portugal després de la dissolució fent servir el nom de “Ordem de Cristo”. No tenim proves, però la versió del teixidor genovès cau pel seu propi pes i absurditat.Cartografia
Coneixem de navegació i de cartografia. Un teixidor genovès del segle XV tenia accés a dades per les quals hi havia gent disposada a matar i a fer guerres? Si us plau. Només un noble, amb una sòlida formació militar pot tenir en el seu poder coneixements i mapes.Potències marítimes
Portugal era una potència marítima a l’Atlàntic. Illes com Madeira, Porto Santo i les Canàries eren del seu domini. Catalunya tenia un pes a la Mediterrània, però Castella? Té pinta que el pes més important de tot ho portava Ferran des de la Corona d’Aragó.Arguments que Colom era català.
En aquest apartat no entraré tan en detall.- El cognom “Colom” existeix a Catalunya, Provença i Occitània molt abans de la descoberta.
- El segon viatge de Colom va partir de Barcelona i la tripulació estava formada per gent catalana. Algú amb lògica i coherència em pot dir que algú que fa una empresa arriscada confiarà en gent que no coneix i amb qui no es relaciona de manera habitual?
- La teoria que Colom era català apareix al segle XIX de la mà d’un historiador peruà d’origen gallec, Luis Ulloa.
- El castellà de Colom era el que podia fer un català. Així ho corroboren diversos estudis fets per lingüistes d’universitats nord-americanes, no pas per l’INH!!!! Així ho va fer la Universitat de Georgetown: “A study of the language used in the official records and letters of the Great Navigator apparently proves he hailed from the Kingdom of Aragon in north-eastern Spain and his mother tongue was Catalan.”
- En aquest sentit, Charles J Merrill, un altre lingüista, explica en el llibre Who was Columbus (Amazon): “Christopher Columbus was a Catalan, born in the principality of Catalonia, a member of a family hostile to the dynasty that ruled his newly united country.”
- També, dins del mateix paquet lingüístic tenim els topònims dels primers llocs descoberts: Montserrat, Antilles...
Conclusions
Molts “espanyolistes” i alguns catalans que viuen de l’erari tenen un autèntic problema d’acceptació amb aquestes teories que signifiquen canvis i reestructures. I és que la història està escrita pels vencedors militars, aquests però, no són molt intel·ligents i creuen que la força perdura per sempre. Llavors, les incongruències, com si fossin els morts que pugen a la superfície, demostren que la història no ha estat com ens l’han explicada.Lectures recomanades
Maria Carme Roca, escriptora i historiadora: L'Enigma Colom, https://www.grup62.cat/llibre-lenigma-colom/115966 Columna, 2014
2 Comentaris
Un bon article, hi estic molt d'acord. Jo no dic que tot lo que digui l'INH estigui correcte al 100 per cent. Però precisament el marc estructural i el context històric fan deduir que tota la Descoberta d'Amèrica, fins i tot el nom, serien Catalans, de la Corona d'Aragó, si es vol dir així. La Conquesta ja va ser tot molt més cruel. I el botí se'l va quedar la monarquia espanyola, recomano el darrer llibre de Carles I Sense Censura del Jordi Bilbeny, 2020. Per veure com podia haver anat tot en realitat.
ResponEliminaTotalment d'acord. Castella va aprofitar el potencial que tenia Catalunya. Però tot se sap, ara a Lleó hi ha un moviment que reclama la usurpació que ha fet Castella. Com a les novel·les criminals, el cos puja a la superfície...
EliminaPer causa dels recents atacs de missatges publicitaris, els comentaris necessiten verificació.