Apujar les cotitzacions


No es tracta de pagar més per rebre menys, sinó de reduir despeses innecessàries d'una banda i també de ser més eficaç en la gestió. Poso un exemple: es gasten milers d'euros en sistemes informàtics car i mal dissenyats que només es fan per generar comissions i després s'incrementa la plantilla de funcionaris amb legions d'auxiliars administratius. Per això no calia fer el canvi, es podia seguir amb les màquines d'escriure.

El sistema de pensions espanyol es va definir en temps del Franco. No el va crear ell, però els falangistes del sindicat vertical hi van ficar cullerada en la grisa postguerra espanyola. Es va fer tenint en compte una natalitat a l'alça (una mitjana de 4 fills per parella), poca supervivència després de la jubilació (baixa esperança de vida), a més no hi havia moltes mesures de seguretat en la feina i els accidents laborals resultaven terribles. Hi havia feina perquè no hi havia competència. El mecanisme era que els treballadors en actiu pagaven les pensions dels treballadors jubilats que recordem, eren molt pocs, vull dir, sobrevivien pocs. Però des dels anys setanta del segle XX, la taxa de natalitat va començar a baixar, alhora que l'esperança de vida anava pujant. Era previsible.

Calia haver optimitzat l'administració d'assistència sanitària-subsidis a desocupats i gestió de l'ocupació-pensions en un sol organisme que de manera distribuïda fos eficaç.
Calia haver reformat les pensions de manera que les cotitzacions fossin per l'assistència sanitària i les pensions una mena d'estalvi. Per tenir, això sobren molts funcionaris i despatxos... Això és el que en països no catòlics es coneix com a sistema de caixa. "Las gallinas que entran por las que salen". Allargar l'edat de jubilació o el temps pel càlcul de la pensió és una autèntica malifeta.

Més: Utilitat dels sindicats espanyols i l'etiqueta Franquisme Residual

© Manel Aljama (novembre 2021)
Escriptor, Comunicador, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies

© Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash  


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris