L'absurditat del Dijous Gras


Les enciclopèdies diuen que el Dijous Gras és una festa tradicional catòlica que en alguns països marca l'últim dijous abans del període anomenat Quaresma i s'associa amb la celebració del Carnaval. Es coneix com a Mardi Gras i se celebra a Polònia, França i altres territoris catòlics. Com que la Quaresma és un temps de dejuni, els dies previs al Dimecres de Cendra ofereixen l'última oportunitat per a la festa i menjar en excés fins a Pasqua. És un dia, doncs, segons cada territori, dedicat a menjar greixos i derivats del porc, dolços o tot plegat. En alguns territoris, fins i tot es malbarata i llença el menjar com és llançament d'ous o tomàquets.

Associat a aquestes celebracions tenim el concepte de "riquesa". Es pot parlar de riquesa pel que fa a la possessió principalment de diners i altres béns materials, encara que el sentit més real donat en l'època Nova Era no es refereix tant al fet de posseir, com la capacitat de generar-la. Però, si ens cenyim estrictament a la coneguda equació: benefici = diners que reps - diners que gastes, és obvi que si saps mantenir la premissa, a més benefici, més estalvi i, per tant, més riquesa.

Què hi ha darrere de la "festa"? No deixa de ser grapat de creences absurdes de permetre tot el que prohibeixen, just abans d'un dejuni. En aquesta "festa" les classes populars perden el poc que tenen perquè o s'ho mengen sense necessitat o ho llencen com en el cas dels ous i els tomàquets. En aquest cas, es malbarata en dos dies el que tant ha costat d'aconseguir durant els llargs mesos de l'hivern. Llavors sí, hauran de ballar-la magra tot el mes. Aquesta Quaresma que té quaranta potes sembla més un invent dels poderosos per evitar que algú dels menestrals o camperols pugui generar excedent, és a dir estalvi i passi a formar part del seu reduït grup.

© Manel Aljama (febrer de 2022)
Escriptor, Comunicador, Proveïdor de Continguts Digitals i Formador de Tecnologies 

© Photo by Mathias Elle on Unsplash

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris