Viure del planeta

 

Honestidad - © Foto de Amar  Preciado
© Foto de Amar  Preciado

Arran de veure l'anunci, paròdia de Rodalies (crec que del programa Polònia), on diuen que amb els retards hi ha temps de llegir "La catedral del mar". No tenien un altre llibre per posar d'exemple? Falcones, l'autor de llibre és un negacionista del català com a llengua pròpia de Catalunya. Podien haver posat el sabut "Els pilars de la Terra", un llibre molt més llarg.

El cap de setmana passat, s'ha revelat el nom de la guanyadora del darrer premi Planeta. I m'he recordat de Juan Marsé que el va "guanyar" en la transició i va viure uns quants anys com a jurat del premi, fins que a les portes de la mort va plegar, pixant-se en qui li havia donat menjar durant tot aquest temps. L'home, tenia raó en el que deia o pretenia denunciar. Ho podia haver fet l'endemà de la primera vegada que va fer de jurat, penso. No em sembla honest viure de qui no té ètica i quan ja no te'n queda molt, demanes perdó a la teva consciència perquè saps que l'endemà ja no hi seràs. Comportament d'educació cristiana, d'aquelles que denunciava Luter.

Si algú desconeix aquest autor, Juan Marsé, cordovès i fill adoptat per una família catalana que li va donar el cognom. Va renegar en tota la seva obra de la burgesia catalana, la missaire. Quan se li va preguntar per què no escrivia en català va respondre com ara ho fa una artista maleducada de la qual no diré el nom: "Porqué no me da la gana". 

És cert que aquest autor tenia raó, en molts aspectes, ho dic després d'haver vist com ha acabat "El procés". Però continuo sense considerar-lo més honest que el poderós grup editorial o la burgesia que criticava. Sí, en el darrer minut va demostrar "honestedat", però també una manca d'agraïment, perquè gràcies a una maleïda família burgesa catalana que l'ha pujat, ha pogut dedicar-se a l'escriptura i va rebre un premi que tothom sap que es fa a dit i va romandre anys com a jurat, cobrant fins que va plegar. Plegar, ho havia d'haver fet el primer any, com he dit. I fins i tot, no hauria d'haver acceptat el premi, sabent que l'amo era un feixista que duia pistola a sobre. Això invalida qualsevol denúncia i pretesa honestedat.

Podeu trobar una àcida descripció de la burgesia lliurada a una orgia catòlica en el conte "Los misterios de los colores", que trobareu dins de la novel·la "La oscura historia de la prima Montse".

© Manel Aljama (octubre 2023)
Escriptor, Editor, Podcaster, Creador de Continguts i Formador de Tecnologies

© Foto de Amar  Preciado: https://www.pexels.com/ca-es/foto/llum-cartes-paraula-presentacio-15552580/

Foto de Amar Preciado: https://www.pexels.com/ca-es/foto/llum-cartes-paraula-presentacio-15552580
 

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris