La independència del Banc Sabadell

 


 

BBVA va presentar una OPA (Oferta Pública d'Adquisició) del Banc de Sabadell. El Banc de Sabadell ha gaudit de bona solvència i bon prestigi... fins a l'arribada de l'actual president, Josep Oliu (fill de l'anterior president i conegut a Madrid amb el malnom de "La bruja del INI"). Fa molt de temps que aquesta entitat financera és de la ciutat i molt més que és del petit accionista, del petit negoci, del petit comerç, en definitiva del que ha estat i ha fet gran Catalunya, el petit i independent botiguer.

Mana Madrid i les esferes de poder estan repartides entre dos: dos partits (amb les seves frontisses) i dos grans bancs, un de vermell i l'altre de blau. Els altres són ja, restes d'un passat que es vol enterrar. Per tant, qui mana en aquesta partida és BBVA i només aquest petit accionista a qui la direcció del banc ha maltractat molt en els darrers anys pot ara salvar la pell i la independència del BS.

El passat dia 20, vaig formular dues hipòtesis:

  • Hipòtesi A: El petit accionista accepta l'oferta de BBVA i ven les seves accions. Res a fer.
  • Hipòtesi B: Oliu aconsegueix el suport dels petits o la recompra d'accions dels petits. Manté el cap i el control de l'entitat. En la meva opinió, per poc temps Està cantat que la premsa rebi informes i revelacions amb draps bruts del banc, autèntics o inventats. Això no és cap novetat. Les accions de BS caurien a la borsa com és d'esperar i el govern intervindria l'entitat per servir-la en safata al BBVA que la compraria per 1 €. No m'ho invento. Ja va passar amb moltes caixes...

Sembla que se'n surt...

Segons publica la premsa del dia vint-i-sis, el president ha aconseguit comprar un bon paquet d'accions, mig milió per un preu d'un milió d'euros. Amb això se suposa que es farà fort en el consell. No sabem res de quants accionistes del banc de Sabadell estan disposats a acceptar l'OPA. De Moment, "La Bruja del INI" se surt amb la seva. Esperem les notícies de la premsa, les reals o les cuinades. Tot està molt tèrbol: la presidència del govern, l'economia, la gestió a Catalunya, eleccions, president 155. Pot passar de tot i tenir el control d'un banc com el Sabadell pot resultar estratègic pels interessos espanyols. 

Hipòtesi C: Ara té el control del banc, pot vendre les seves accions (les que ja tenia, més les que ha adquirit a baix als petits accionistes) a un bon preu i de pas aconseguir una jubilació amb motxilla o un despatx amb secretària. En aquest cas, hauria estat un bon negociant i un cop més, s'hauria aprofitat del petit accionista.

© Manel Aljama (juliol 2024)
Escriptor, Editor, Podcaster, Creador de Continguts i Formador de Tecnologies

© Photo by Jorge Fernández Salas on Unsplash

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris