Els talibans de la literatura negra

 

També pot ser extensiu a la novel·la catalana en general. No vull dir que sigui tan temible com els talibans, però l'esperit és similar. Em refereixo a les conegudes i mai eliminades capelles o "capelletes" de la literatura catalana. No debades, l'actor Joel Joan explicava en una entrevista que en el món del teatre també hi ha les capelles i si recordo, l'Arnau Tordera deia el mateix sobre la música en català.

Novel·la negra o novel·la policíaca

No vaig ara a explicar aquí la història de la novel·la criminal. Només vull parlar de com un grupet d'autors i editors es creu propietari del concepte "novel·la negra" i així, denuncien (SIC) la invasió de traduccions de novel·les sueques del mateix gènere que qualifiquen d'invasió. Aquest grupet és prou potent per a haver-se apropiat de tots els festivals de novel·la criminal de tot el país. De manera que imposen el seu criteri en qui són els convidats, articles en premsa, premis... En cap moment mantenen una actitud realista i bel·ligerant per reclamar més diners per a l'educació i la cultura en general.

La novel·la LIJ

Un afegit per l'article És tan sols una novel·la. Em van dir "les novel·les juvenils no fan presentacions a llibreries". Tot el que faig, ho faig amb amor. La LIJ (Literatura Infantil i Juvenil) és una etiqueta. No em plantejo les etiquetes, perquè no sé si estic a l'altura de gent amb tanta saviesa, experiència i coneixement, per mi és tan sols una novel·la que he fet amb amor.

Davant de tot això em plantejo: escriure d'acord amb els inquisidors de la capella de torn? No hi arribo al seu nivell! Només escric novel·les i amb amor!

© Manel Aljama (agost 2024)
Escriptor, Editor, Podcaster, Creador de Continguts i Formador de Tecnologies

© Photo by Peter Herrmann on Unsplash

 

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris